zondag 9 januari 2011

Het leven van de Romeinen

Familie

Familie was belangrijk voor Romeinen. De familie bestond uit familieleden en uit huisslaven. Aan het hoofd van de familie bevond zich de vader. De vrouw regelde het huishouden en zorgde voor eten. De slaven hielpen daarbij. De huisslaven werden goed behandeld. 

Het leven van de rijke Romeinen

De rijke Romeinen hadden zowel een grote villa op het platteland als in de stad. In het huis bevond zich een grote hal zonder dak met een fontein of een zwembad erin. De rijke Romeinen leefden heel luxueus. 


Het leven van de arme Romeinen

De armere Romeinen leefden in hoge gebouwen, die allemaal dicht tegen elkaar stonden. Ze kenden niet veel comfort. Ze konden zich nergens wassen en moesten naar de openbare badhuizen. Voor zich daar te verfrissen moesten ze betalen.  In de stad waren ook enkele openbare fonteinen te vinden. Het was gratis en proper water. De huizen werden verlicht olielampen.

 
In de stad
De drukke Romeinse steden zijn helemaal volgebouwd met huizen, werkplaatsen en woonblokken.
Het belangrijkste deel van de Romeinse stad was het forum. Het forum was een groot plein waar men verhandelde en waar bijeenkomsten werden gehouden. Het forum was omringd
met tempels en andere belangrijke gebouwen. Rondom de rijke steden werden stadsmuren gebouwd.
Het badhuis was een plaats waar je kon baden. Je kon daar een hele middag gaan ontspannen alleen of met vrienden en jezelf reinigen. Zo leerde je nieuwe mensen kennen. Het badhuis bestond uit tenminste 3 kamers: een koud bad, een lauwwarm bad, een warm bad. Soms was er ook een sauna, een zwembad en zelf een renbaan en een bibliotheek bij te vinden.

Toegang tot forum
 
Op het platteland

Op het platteland waren kleine boerderijen te vinden die meestal het eigendom waren van de rijke Romeinen die in de stad wonen. Bij de boerderij werd een landhuis gebouwd waar de slaven of arme mensen in konden wonen. In ruil bewerkten ze de boerderijen. 

Slavernij

In het Romeinse Rijk bevonden zich veel slaven. Wanneer men een stad veroverde werden de mensen uit die stad gevangengenomen. Deze gevangenen werden slaven. Een kind van een slaaf, werd ook een slaaf. Meestal waren slaven het eigendom van een rijke Romein. Die was zijn meester. De slaven moesten dan op de boerderij werken of voor het huishouden zorgen. Slaven hadden geen rechten. Ze werden gezien als een ‘mindere’ die de meester moet gehoorzamen. 

 

20 opmerkingen:

  1. Wauw toffe site, ik heb hem gebruikt bij een taak over slavernij!
    Bedankt
    Katrijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dit was heel veel goede informatie voor mijn Romeinse werkstuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goed info maar kun je meer over de arme romein schrijven of intypen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het heeft goed geholpen met een werkstuk over de romeinen. goede info

    BeantwoordenVerwijderen
  6. goed informatie. Ik moet een werkstuk schrijven over de romeinse tijd en hier kan ik goede informatie voor gebruiken.
    top

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Reacties
    1. ik zou daar niet willen leven ( nu is het veel beter dan vroeger)

      Verwijderen
  8. Waarom moeten we dat kennen in geschiedenis??????????

    BeantwoordenVerwijderen