zondag 9 januari 2011

Ontstaan van het Romeinse Rijk

Ontstaan van Rome:
Rome ligt aangeduid op de volgende kaart.



Jullie vragen jullie waarschijnlijk af hoe Rome is ontstaan. Hieronder vind je de legende over het ontstaan van Rome. Bekijk eerst eens het filmpje, vooraleer je begint te lezen.

Film: het oude Rome



Legende
In het koninkrijk Alba Longa regeerde de verdorven koning Amulius die zijn broer, Numitor, uit zijn koninkrijk zette. Numitors dochter werd gestraft en mocht nooit trouwen en/of kinderen hebben. Maar Mars, de god van de oorlog, werd verliefd op haar. Samen kregen ze de tweeling ‘Romus en Remulus’. De koning was woedend en hij gaf een bevel aan zijn slaaf om de tweeling in de rivier ‘de Tiber’ te werpen en te verdrinken.
Romulus en Remus hadden geluk. De Tiber was overstroomd en de slaven hebben het mandje in een ondiepe poel gelegd. Het water daalde en het mandje bleef steken op een boomwortel. Een wolvin hoorde het gehuil van de kinderen en kwam erop af. Zij likte Romulus en Remus af en zoogde hen.
De herder van de koninklijke kudde vond de jongetjes en de wolvin.
De herder nam de tweeling mee naar huis. Zijn vrouw zorgde voor de kinderen. Op een dag werd Remus gevangen genomen en voor Numitor geleid.
Toen Numitor het hele verhaal te horen kreeg, realiseerde hij zich dat Remus zijn kleinzoon was. Hij vertelde aan Romulus en Remus wat er met hem en hun moeder was gebeurd. Samen met Romulus en de herders uit het dorp van Faustulus vermoorden ze Amulius. Op die manier wordt Numitor weer koning.

De tweeling stichtte een stad op de plaats waar ze zijn achtergelaten bij de rivier. Er was één probleem: 'wie zal er mogen regeren?' Ze besloten aan de goden om een teken te vragen. Remus kreeg een teken: er verschenen zes gieren in de lucht. Even later vertoonden zich twee keer zo veel gieren bij Romulus. Beide partijen begonnen te vechten. Na een zwaar gevecht werd Remus gedood.
Romulus stichtte op 21 april 753 v. Chr. de stad die de naam kreeg van zijn stichter: Rome.

Romeinse Rijk
Rome heeft zich gevestigd op 7 heuvels langs de Tiber. In het begin leefden er enkel boeren. Rome werd steeds groter. Er werd een koning aangesteld. Rome werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Het Romeinse Rijk groeide steeds. Het heeft het ganse gebied rond de Middelandse Zee veroverd. Er zijn verschillende koningen, consuls en keizers aan de macht geweest. 

 

Einde van het Romeinse Rijk
De stad Constantinopel is gesticht door Constantinopel de Grote.
Constantinopel was de eerste keizer van het Romeinse Rijk die geloofde in Christus. Hierdoor werd het Romeinse Rijk verdeeld in twee delen: het west Romeinse rijk en het oost Romeinse rijk. In het westelijk deel bleef Rome de hoofdstad. In het Oostelijk deel werd Constantinopel de hoofdstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten